Naast speltherapeut en kindertekentherapeut ben ik ook differentiatietherapeut. Binnen een behandeling met speltherapie kan ik voor kinderen met hechtingsproblemen dus gebruik maken van differentiatietherapie.
Kinderen met hechtingsproblemen vinden het moeilijk contact te leggen Zulke kinderen kunnen vaak niet onderscheiden welke mensen zijn verzorgers en welke mensen vreemden zijn. Het kind kan dan denken dat het met alle mensen bevriend is.
Soms kan het kind niet spelen of is agressief. Het gedrag doet dan onverschillig aan. Als je het kind bezig ziet, zie je vaak chaos. Soms verstijft een kind bij aanraking. Dit zijn verschijnselen die kunnen wijzen op hechtingsproblemen.
Differentiatietherapie is een vorm van speltherapie waarbij een kind opnieuw leert differentiëren. Het proces ontwikkelt zich zoveel mogelijk analoog aan de gewone ontwikkeling. Vanuit dit differentiëren in het spel differentieert een kind zijn omgeving. Het leert de mensen om hem heen onderscheiden.
meer over deze therapie kun je lezen op de website 'hechtingsproblemen'
|
|
In het keukentje in de spelkamer staan 7 potjes klaar, waarmee kinderen opnieuw kunnen leren proeven, ruiken, horen en voelen. Met de inhoud van die potjes kunnen ze zintuigindrukken opdoen zoals hard, zacht, knapperig, iets wat smelt op je tong, rond, glad, gekleurd is. Ook of iets langwerpig, recht, rond vierkant, of iets anders is.
Een spel waarbij processen analoog aan een vroege ontwikkeling worden opgeroepen.
|